U trendu

Bojkot H+M-a i Najkija u Kini zbog odbijanja kupovine pamuka

PEKING – Kina je danas kritikovala maloprodajne gigante Najki i H&M, nakon što su izrazili zabrinutost povodom obespravljivanja i prinudnog rada Ujgura u kineskoj provinciji Sinđang.

Naime, švedska maloprodajna modna kompanija „H&M“ je saopštila da će prestati da kupuje pamuk iz pokrajine Sinđang, na severozapadu Kine, jer je „duboko zabrinuta“ zbog tvrdnji o njihovom prisilnom radu.

Kompanija Najki je, takođe, izrazila zabrinutost povodom izveštaja o prisilnom radu ujgurskih muslimana, prenosi Bi-Bi-Si.

Iz tog razloga, mnogi Kinezi su pozvali na bojkot tih kompanija, poznate ličnosti su raskinule ugovore o reklamiranju, a platforme za e-trgovinu su izbacile proizvode H&M-a iz svoje ponude.

Ovakav razvoj situacije je usledio nakon što je nekoliko zapadnih zemalja ove nedelje uvelo sankcije protiv nekolicine kineskih zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava – konkretno etničke grupe Ujgura.

Na udaru sankcija, koje podrazumevaju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, nalaze se visoki zvaničnici iz provincije Sindijang.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.