U trendu

Bokser Vitalij Kličko ponovo izabran za gradonačelnika Kijeva

Svetski bokserski šampion u teškoj kategoriji, Ukrajinac  Vitalij Kličko, koji je saveznik prozapadnog predsednika Petra Porošenka, izabran je ponovo za gradonačelnika Kijeva na lokalnim izborima održanim u nedelju.

Kličko, 44, dobio je 65,5 odsto glasova prema 33,5 odsto koliko je osvojio njegov rival Borisav Berez, bivši član nacionalističkog paravojnog pokreta Desni Sektor, prema zvaničnim rezultatima objavljenim danas.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja je posmatrala lokalne izbore u Ukrajini održane  25. oktobra i 15. novembra, ocenila je da su se izbori odvijali  „u skladu sa demokratskim normama“.

OEBS je ipak, u preliminarnom izveštaju koji je danas predstavljen, ocenio da su „komercijalni interesi uticali“ na izborni proces.

Organizacija je takodje kritikovala „neujednačenu“ medijsku pokrivenost tih izbora na nacionalnom i regionalnom nivou.

„Teme o hapšenju političkih ličnosti i njihova navodna umešanost u ilegalne aktivnosti dominirale su izbornim izveštajima na nacionalnom nivou“, naveo je OEBS.

To je bila aluzija na slučaj Genadija Korbana, desne ruke kontroverznog oligarha i medijskog magnata Igora Kolomoiskog. Korban je priveden 1. novembra u sklopu istrage za organzovani kriminal i korupciju i sada je u kućnom pritvoru. 

Zvanični rezultati danas još nisu poznati za Dnjepropetrovsk, veliki industrijski grad blizu zone sukoba na separatističkom istoku zemlje, i uporištu Kolomoiskog. Prema izlaznim anketama jedan od njegovih saveznika je pobedio. 

Drugi najbogatiji čovek u Ukrajini Igor Kolomoiski je bio jedno vreme guverner oblasti Dnjepropeterovsk gde je uspeo da uguši separatistička stremljenja. Otpustio ga je u martu predsednik Petro Porošenko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.