U trendu

Bolsonaro: Argentina loše izabrala

Predsednik Brazila, desničar Žair Bolsonaro izjavio je danas da su Argentinci „loše izabrali“ na predsedničkim izborima jer je pobedio populistički „peronista“ Alberto Fernandes, te zato Bolsonaro „nema nameru da čestita“.

„Žalim zbog rezultata izbora. Nisam prorok, ali mislim da je Argentina loše izabrala. Nemam nameru da čestitam (Fernandesu). Danas nam neće biti neprijatno. Sačekaćemo malo da vidimo koja je njegova politička pozicija“, rekao je Bolsonaro novinarima.

Alberto Fernandes čija će potpredsednica biti nekadašnja predsednica Argentine Kristina Kiršner, dobio je 48 odsto glasova, dok je dosadašnji šef države, neoliberal Maurisio Makri, osvojio 40,4 odsto glasova. Bolsonaro je otvoreno podržavao Makrijevu kampanju.

Fernandes je u pobedničkom govoru zatražio od susednog Brazila oslobadjanje bivšeg predsednika Luisa Inasia Lule da Silve, osudjenog zbog korupcije.

Bolsonaro je taj poziv ocenio kao „suprotan brazilskoj demokratiji i pravosudnom sistemu“, ali je dodao da, „ako žele da razgovaraju, nećemo im zatvoriti vrata“.

U vreme predizborne kampanje u Argentini, brazilski lider je ocenio da je ta zemlja „sve bliža haosu“, a Fernandes rekao za Bolsonara da je „rasista, mizogin i nasilnik“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.