U trendu

Bolsonaro besan zbog istrage, preti akcijama mimo ustava

BRAZILIJA – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro osporio je danas istragu Vrhovnog suda koja je pokrenuta protiv njega zbog osporavanja procesa elektronskog glasanja, i zapretio je da će odgovoriti mimo granica ustava.

Time je, kako ocenjuje Rojters, eskalirao sukob između lidera krajnje desnice i pravosudnog sistema.

Bolsonarovi komentari usledili su nakon što je sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Morais odobrio istragu o navodno neosnovanim optužbama predsednika da je brazilski sistem elektronskog glasanja podložan prevarama.

„Ova istraga nije u granicama ustava, tako da kontraodgovor na to takođe nije u granicama ustava“, napisao je Bolsonaro na društvenim mrežama, ne precizirajući prirodu pretnje.

Bolsonaro, za koga se očekuje da će zatražiti drugi mandat 2022. godine, više puta je rekao da je brazilski sistem elektronskog glasanja podložan prevarama, ali nije pružio dokaze.

Kritičari kažu da Bolsonaro, poput bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, seje sumnju u slučaju da izgubi na izborima 2022. godine.

On je već zapretio da neće prihvatiti rezultat ako se sistem ne promeni.

Bolsonaro poziva na usvajanje štampanih glasačkih listića koji se mogu prebrojati, odnosno papirnih dokumenata koji bi promenili sadašnji potpuno elektronski sistem glasanja.

Predlog za to se trenutno nalazi u Kongresu.

Predsednik je pozvao ljude da izađu na ulice, a prošlog vikenda hiljade njegovih pristalica odrzale su demonstracije u nekoliko gradova podržavajući njegov predlog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.