Bolsonaro: Brazilci ne žele kandidata kao što je Lula

BRAZILIJA – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da ne misli da Brazilci žele kandidata kao što je bivši levičarski lider Luiz Injasio Lula da Silva na izborima za predsednika 2022. godine.

Bolsonaro je, razgovarajući sa novinarima u Braziliji, takođe rekao da se nada da će Vrhovni sud preinačiti odluku suda da poništi osuđujuće presude levičarskom bivšem predsedniku, prenosi Rojters.

U iznenadnoj odluci, sudija Edson Fačin rekao je da sud u gradu Kuritiba na jugu zemlje nije imao ovlašćenja da sudi Luli zbog optužbi za korupciju i da mu mora biti suđeno u saveznim sudovima u glavnom gradu Braziliji, prenosi Rojters.

Presudom, koju će preispitati Vrhovni sud, vraćena su Lulina politička prava, što mu potencijalno otvara put za predsedničku trku 2022. godine, kada se očekuje da će se desničarski predsednik Žair Bolsonaro ponovo kandidovati.

Lula je upravljao najmnogoljudnijom državom i najvećom ekonomijom Latinske Amerike između 2003. i 2011. godine. Bio je zatvoren i osuđen zbog korupcije 2018. godine, što mu je onemogućilo učešće na izborima te godine.

Potom je pušten iz zatvora krajem 2019. godine, ali nije mogao da se kandiduje zbog svoje krivične evidencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.