U trendu

Bolsonaro: Nepoverenje u prebrojavanje glasova izazvalo napad

BRAZILIJA – Predsednik Brazila Žair Bolsonaro izjavio je danas da je nepoverenje u prebrojavanje glasova na američkim izborima dovelo do napada rulje na Kongres i upozorio da bi isto moglo da se dogodi i u njegovoj zemlji.

On je ponovio tvrdnje o široko rasprostranjenoj prevari na glasanju 3. novembra i upozorio da se brazilskim sistemom elektronskog glasanja, koji je međunarodno pohvaljen zbog efikasnosti i brzine u brojanju glasačkih listića, može manipulisati, preneo je Rojters.

Bolsonaro se zalaže za povratak štampanih glasačkih listića na predsedničkim izborima u Brazilu koji će biti održani 2022. godine, a na kojima planira da zatraži drugi mandat.

„Šta se dogodilo na američkim izborima? U osnovi, šta je bio … uzrok cele krize? Nedostatak poverenja u glasanje“, rekao je Bolsonaro pristalicama ispred svoje rezidencije.

On je ne pružajući bilo kakve dokaze za takve tvrdnje, rekao da je bilo ljudi koji su glasali tri ili četiri puta, kao i da su preminuli glasali.

Bolsonaro je upozorio da ukoliko na izborima 2022. ne budu štampani glasački listići, Brazil će imati veće probleme nego SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.