U trendu

Bolsonaro: Znam kako moze da se resi sukob Rusije i Ukrajine

BRAZILIJA – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da zna kako bi mogao da se reši sukob između Rusije i Ukrajine i da će izneti svoje predloge ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom, sa kojim će razgovarati sledeće nedelje.

„Reći ću mu šta mislim, reći ću potencijalno rešenje svega ovoga. Znam da može da se reši, ali neću nikome reći o čemu se radi. Rešenje bi moglo da bude slično onome koje je Argentina imala sa Velikom Britanijom 1982. godine“, kazao je Bolsonaro bez davanja više detalja, preneo je Rojters.

Argentina i Britanija su imale kratak sukob 1982. godine oko suvereniteta nad Folklandskim ostrvima u južnom Atlantiku, koje se u Argentini zovu Malvinas.

Sukob je počeo u aprilu 1982. godine, kada se argentinska vojska iskrcala na ostrva koja su kontrolisali Britanci, pa je London poslao pomorsku jedinicu da povrati tu teritoriju.

Slabo opremeljena argentinska vojska je imala male šanse i Argentina se predala dva meseca kasnije, podseća Rojters.

Telefonski razgovor Bolsonara i Zelenskog planiran je za 18. jul.

Brazilski predsednik je rekao da je ukrajinski lider inicirao priču i da je Bolsonaro odmah pristao na razgovor.

Bolsonaro je posetio ruskog kolegu Vladimira Putina u Moskvi u februaru, nekoliko dana pre nego što je Rusija napala Ukrajinu, a brazilski lider zasad drži neutralan stav oko konflikta, dok Brazil nastavlja da posluje sa Rusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar