U trendu

Borački savezi TK pozvali građane da ne putuju u Srbiju

SARAJEVO – Nakon što je na granici sa Srbijom uhapšen nekada visoki funkerioner Federalnog MUP-a Edin Vranj, zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Goraždu, u Sarajevu se podigla velika prašina, a Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona danas je pozvala građane BiH da ne putuju u Srbiju.

Vranj je danas salušan u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine, a Koordinacija je održala pres konferenciju na kojoj je rečeno da je reč o navodno montiranom procesu, što vide kao „ponovni pokušaj agresije na BiH“ i sprovođenje politike koja je, kako tvrde, dovela do rata.

Muzijet Kahrimanović, predsednik Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona je rekao da se na prostoru Srbije nije vodio rat i da Srbija, kako je naveo, ne može da krivi ljude za bilo kakve zločine, ukoliko su oni činjeni u BiH.

Uključivanje vlasti Srbije u aktuelne procese, Kahrimanović je nazvao „nastavkom fašističkih i agresorskih politika koje su bile tendenciozne devedesetih godina“.

Zabrinuti su, kazao je, što građani BiH nisu sigurni prilikom odlaska u druge zemlje, ali i da nisu sigurni u svojoj državi jer se montirani procesi iz dana u dan događaju.

Koordinacija je zato pozvala građane BiH da ne putuju u Srbiju, jer, kako tvrde, postoji pretnja da svaki pripadnik „Armije Republike BiH koji je goloruk stao u odbranu države bude izložen i okrivljen za navodne ratne zločine“, preneli su sarajevski mediji.

„Pravosudni organi Srbije ne mogu primenjivati zakone koji se odnose na druge države, niti da kreiraju zakone kojim će teretiti građane BiH za navodne ratne zločine počinjene u ovoj državi“, rekao je Kahrimanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.