U trendu

Borbeni avion turske proizvodnje izlazi iz hangara 2023.

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da se nada da će turski borbeni avion iz hangara izaći 2023. godine i dodao da očekuje da će letilica svoje mesto na nebu zauzeti 2029, javlja Anadolija.

„Nadam se da ćemo 2023. godine izvući naš nacionalni borbeni avion iz hangara i pokazati ga celom svetu. Naš nacionalni borbeni avion, koji će prvi let obaviti 2025. godine, nakon svih potrebnih testiranja zauzeće svoje mesto na nebu 2029. kao udarna snaga našeg ratnog vazduhoplovstva“, rekao je Erdogan.

On je, takođe, dodao da je Turska prisutna u svakoj tehnološkoj oblasti koja je potrebna za napredni razvoj odbrambene industrije.

„Broj odbrambenih projekata u našoj zemlji pre 20 godina iznosio je samo 62, a danas premašuje 750, dok je broj naših kompanija koje posluju u ovoj oblasti porastao sa 56 na 1.500. Takođe, budžet Turske za projekte odbrambene industrije porastao je sa 5,5 milijardi na 75 milijardi dolara, a godišnji promet sektora porastao je sa milijardu dolara na 10 milijardi“, kazao je Erdogan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.