U trendu

Borel apelovao na BiH vlasti da hitno smeste migrante u Biru

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj apelovao je na vlasti BiH da migrante iz kampa Lipa što pre smeste u kamp Bira.

Borelj je na svom Tviter nalogu juče napisao je da je razgovarao sa članom Predsedništva Željkom Komšićem o ovom pitanju i urgirao da se migranti premeste u Biru.

„Svedoci smo ozbiljne migrantske humanitarne krize u Bosni i Hercegovini. Više od 900 migranata ostavljeno je bez smeštaja u teškim zimskim uslovima nakon zatvaranja prihvatnog centra Lipa. To je dodatno otežalo situaciju u kojoj skoro 3.000 migranata nema adekvatan smještaj“, istakao je Borelj.

Ističe da ovaj problem mora da se reši što pre, pogotovo što postoji u potpunosti opremljeno mesto na kojem mogu da budu migranti.

Borelj je podsetio da je EU izdvojila veliki novac za zbrinjavanje migranata u Biri.

„Bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima moraju hitno da reše ovu zastrašujuću situaciju. U Biri je prihvatni centar čije je uspostavljanje EU koštalo 3,5 miliona evra, a koji migrantima može biti smeštaj tokom zimskih meseci. Odluka Veća ministara donesena 21. decembra, kao i ona donesena danas o privremenom otvaranju Bire za migrante mora odmah biti sprovedena, bez ikakvog prolongiranja“, izjavio je Borel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.