Borel: Finalni dogovor BG i PR moguć za nekoliko meseci

LUKSEMBURG, 12. oktobra ( Tanjug) – Ostajemo odlučni da privedemo dijalog Beograda i Prištine uspešnom završetku, poručio je danas šef diplomatije EU Žosep Borel.

On je posle sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu, dodao da je finalni dogovor Beogrda i Prištine moguće postići za nekoliko meseci, uz rad u dobroj veri i duhu kompromisa.

„Uspeh dijaloga Beograda i Prištine ključan je za stabilnost Zapadnog Balkna i cele EU”, istakao je Borel.

„Mi ne propisujemo šta će biti rešenje već olakašavamo da dođe do dogovora. Niti želimo da vešatčki ubrzavamo pregovore niti da odguovlačimo s njimA“, rekao je Borel.

On je ponovio da postoji „samo jedan dijalog“, i to onaj koji „vodi EU“, a da su dobrodošle sve inicijative koje doprinose ovom procesu.

Borel je po završetku sastanka u Luksemburgu, kojim je predsedavao, naglasio da je Savet EU zatražio puno jedinstvo i podršku kako za proces pregovora Beogrda i Prištine tako i za rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Specijalni predstavnik za dijalog rekao je da „nije uvek lako, ali obe strane su izrazile spremnost da napreduju u razgovorima uprkos bolnim izazovima”.

Istakao je da je rešenje ”konflikta između Beograda i Prištine” neophodan uslov na putu Srbije i Kosova ka EU.

”Ulazak u EU je jasna prspektiva za ceo Zapadni Balkan, a u slučaju Srbije i Kosova imamo ovo specifično pitanje koje mora da se reši kroz pregovore”, rekao je Miroslav Lajčak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.