U trendu

Borelj: EU spremna da uvede dodatne sankcije Mjanmaru

BRISEL – Evropska unija spremna je da uvede dodatne sankcije Mjanmaru nakon nove eskalacije nasilja od strane vojske, i poziva na uvođenje međunarodnog embarga na oružje toj zemlji, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj.

Vojska je prošle nedelje ubila više od 30 ljudi, uključujući žene i decu, a njihova tela su spaljena u jednom selu u državi Kaja u Mjanmaru, saopštile su humanitarne agencije, a prenosi agencija Rojters.

Vojska Mjanmara je saopštila da je pucala i ubila neodređeni broj „terorista sa oružjem“, pripadnika opozicionih oružanih snaga, nakon sto se nisu zaustavili radi vojne provere.

„S obzirom na eskalaciju nasilja u Mjanmaru, potrebna je pojačana međunarodna preventivna akcija, uključujući embargo na oružje“, navodi Borelj u saopštenju.

„EU je takođe spremna da uvede dalje sankcije protiv vojnog režima“, dodao je on.

Od vojnog udara u februaru, EU je uvela ciljane sankcije vojsci Mjanmara, njenim liderima i entitetima, a evropska finansijska pomoć je obustavljena.

„Užasan čin nasilja koji je izvršio vojni režim u državi Kaja 24. decembra, ubivši i spalivši više od 35 ljudi, uključujući žene i decu, kao i humanitarne radnike, naglašava hitnu potrebu da se odgovorni pozovu na odgovornost“, poručio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.