U trendu

Borelj i Nobelov komitet osuđuju zatvorsku kaznu protiv beloruskog nobelovca

BRISEL – Evropska unija i Nobelov komitet oštro su danas kritikovali suđenja i presude na višegodišnje zatvorske kazne dobitniku Nobelove nagrade za mir Alešu Bjaljackom i drugim beloruskim aktivistima za ljudska prava.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je da je lažno suđenje Bjaljackom još jedan užasan primer režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji pokušava da ućutka one koji ustaju u odbranu ljudskih prava i osnovnih sloboda građana Belorusije, preneo je Rojters.

Norveški Nobelov komitet je takođe danas poručio da je presuda beloruskom aktivisti za ljudska prava i nobelovcu prava tragedija.

„Aleš Bjaljacki jedan je od najistaknutijih boraca za demokratiju, slobodu i ljudska prava u Belorusiji, a sudski spor i optužbe protiv njega politički su motivisane“, rekla je Berit Rajs Andersen, predsedavajuća Nobelovog komiteta.

Bjaljacki (60), u pritvoru u Minsku, danas je osuđen na 10 godina zatvora pred sudom koji ga je proglasio krivim za finansiranje protesta 2020. godine i utaju poreza, javio je TAS S.

Bjaljatski, prodemokratski aktivista i osnivač Vjazna grupe za ljudska prava, koja je obezbedila pravne i finansijske usluge kao pomoć demonstrantima tokom talasa nemira u Belorusiji 2020. godine, osuđen je za finansiranje protesta i utaju poreza.

On je dobio Nobelovu nagradu za mir 2022. zajedno sa ruskom organizacijom za ljudska prava Memorijal i ukrajinskom grupom za ljudska prava Centar za građanske slobode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.