U trendu

Borelj: Sankcije samo kao poslednja mera EU prema u BiH

BRISEL, 21. februara ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je večeras da je EU spremna da iskoristi sve raspoložive instrumente kako bi BiH izašla iz političke krize, ali nagalšva da će sankcije biti upotrebeljene samo kao ”poslednja moguća mera”.

„Spremni smo da iskoristimo sve moguće instrumente ako to situacija bude zahtevala. To ukljucuje i finansijksu pomoć i restriktivne mere, ali to će biti iskorišćeno samo kao poslednja mera. Mi svakako biramo dijalog i sporazum unutar zemlje kako bi se obezbedile reforme neophodne za sledeće izbore”, poručio je Borelj.

Borelj je posle rasprave u Savetu EU o očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta u BiH i funkcionalnosti državnih institucija, poručio da u ”Evropi nema mesta za one koji žele podeljenu BiH”.

”Oni koji rade u tom pravcu čine grešku. Oni sopstevni narod uskraćuju za naprednu, evropsku perspektivu i život”, kaže Borelj.

On dodaje da su ministri spoljnih poslova EU podržali rad specijalnog predstavnika EU u BIH, uz ocenu da i Brisel i Vašington rade na omogućavanju političkog dijaloga oko izbornih i ustavnih refromi koji bi trebalo da popravi funkcionalnost Federacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.