U trendu

Borelj se sastao sa liderima Z. Balkana na marginama GS UN

BRISEL – Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, sastao se sa liderima Zapadnog Balkana u NJujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, i razgovarao o situaciji u regionu i odnosima između EU i Zapadnog Balkana.

Borelj je za lidere regiona priredio neformalnu večeru u NJujorku, kojoj su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, predsednik Crne Gore Milo Đukanovic, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani i premijer Albanije Edi Rama.

To je bio drugi takav sastanak čiji je domaćin bio visoki predstavnik, nakon neformalne večere u maju u Briselu, navodi se u zvaničnom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove objavljenom na sajtu te službe.

Visoki predstavnik i lideri Zapadnog Balkana imali su otvorenu razmenu stavova o situaciji u regionu i odnosima između EU i Zapadnog Balkana, u svetlu predstojećeg samita EU-Zapadni Balkan koji se održava sledećeg meseca, dodaje se u saopštenju.

„To je stvorilo priliku za diskusiju o očekivanjima u pogledu pristupanja EU. Visoki predstavnik je podvukao potrebu snažne posvećenosti kako i partnera sa Zapadnog Balkana tako i Evropske unije i njenih država članica u prevazilaženju trenutne dinamike i pokretanju procesa napred“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.