U trendu

Borisov: Treba da uskladimo ono oko čega se ne slažemo

JAHORINA – Premijer Bugarske Bojko Borisov istakao je danas na Samitu Procesa saradnje Jugoistocne Evrope na Jahorini da je jasno da Kosovo nije priznato od strane svih zemalja učesnika u ovom procesu, ali da mu nije jasno zašto je za šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića neprihvatljivo to što je rekao da Beograd i Priština treba da sednu i dogovore se o nekim stvarima.

„Ne znam šta je sporno u iznošenju mog stava po pitanju Kosova, ja sam rekao ono što mislim, a to je da treba da sednemo i da pokrenemo diskusiju kako bismo uskladili ono oko čega se ne slažemo“, rekao je Borisov.

„I mi imamo otvorena pitanja sa Turskom, nisu samo Beograd i Priština, ali mi sedimo, sastajemo se, razgovoramo sa njihovim predstavnicima i kreiramo razne inicijative i aktivnosti koje vode napretku“, objašnjava Borisov.

Rekao je da diskutujemo sada o tome što predstavnici iz Prištine nisu na Jahorini, umesto da se razgovara šta doprinosi napretku našeg regiona.

On je najavio da će zbog odsustva prištinskih vlasti na ovom sastanku, morati lično tamošnjim vlastima da čestita preuzimanje predsedavanja ovim procesom u narednoj godini.

Govoreći o carinskim taksama koje je uvela Priština, Borisov je napomenuo da je upravo to primer zašto treba da sednemo i razgovaramo, jer, kaže, takve mere koče čitav region.

Takođe, rekao je Borisov, možete interpretirati moje reči, ali moramo shvatiti da je neophodno da sarađujemo kako bismo bili zajedno na putu ka EU.

„Moramo da prihvatimo kritike, da usvojimo savete i da idemo svi zajedno napred ka EU, inače možemo ovde da se svađamo, i samo da usvajamo neke zaključke na ovakvim skupovima“, istakao je Borisov.

Borisov je ukazao na naredno preuzimanje Berlinskim procesom zajedno sa Severnom Makedonijom, te da će nastaviti intenziviranje saradnje kako bi bio nastavljen proces proširenja.

(Tanjug)

Napišite komentar