U trendu

Borisov: Zajedno obeležiti 150. godišnjicu Delčeva

SOFIJA – Bugarski premijer Bojko Borisov izrazio je nadu da će sledeće godine zajedno sa, kako je rekao, braćom iz Severne Makednije, proslaviti 150 godina od rođenja revolucionara i osnivača VMRO Goce Delčeva, prenosi portal a1on.

„Danas obeležavamo 149 godina od rođenja Goce Delčeva – vojvode i aktiviste makedonsko-odrinskog revolucionarnog pokreta koji je među najistaknutijim zajedničkim istorijskim herojima“, napisao je Borisov.

Nadam se, naglasio je on, da ćemo imati mudrosti sledeće godine da zajedno sa našim prijateljima i braćom iz Severne Makedonije proslavimo njegov 150 godišnji jubilej, ujedinjeni i zajedno na putu evropskih integracija.

Delčev je inače danas ključna tačka sporenja između makedonskih i bugarskih istoričara u Mešovitoj makedonsko-bugarskoj vladinoj komisiji o istorijskim pitanjima.

Bugarska tvrdi da je Delčev bugarski revolucionar koji se borio za slobodnu Makedoniju, dok Severna Makedonija tvrdi da je on makedonski revolucionar zaslužan za nezavisnu makedonsku državu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.