U trendu

Bošnjak: Đukanović neće dati mandat Lekiću

PODGORICA – Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak izjavila je da je predsednik držve i DPS Milo Đukanović na današnjem sastanku stranačkih lidera priznao da je prekršio Ustav, ali da neće dati mandat za sastav nove vlade Miodragu Lekiću.

„Uspeli smo da izvučemo od predsednika da neće dati mandat Miodragu Lekiću i negde je priznao da je prekršio Ustav što nije pozvao predstavnike svih partija na konsultacije za mandatara“, kazala je Bošnjak, prenele su podgoričke Vijesti.

Dodala je i da je rekao da nije imao nameru da ih sve ne pozove, ali je „pomenuo negde i skraćenje mandata Skupštini u smislu da to nije iskoristio“.

Bošnjak se nada da će sledeći sastanak biti konstruktivniji, a na današnjem su se, kako je kazala, saglasili da je Crna Gora u dubokoj krizi i da je prioritet izbor sudija Ustavnog suda.

Simonida Kordić (DF) je kazala da opozicija problemtizuje pitanje izmena Zakona o predsedniku, a vlast da li je predsednik prekraio Ustav.

Odgovori se, prema njenim riječima, nalaze u rukama Ustavnog suda.

Kazala je da će čitava pozicija podržati sve kandidate za sudije Ustavnog suda, te da je njihov stav da je rešenje za krizu izbor sudija.

Maja Vukićević je rekla da su kolege iz opozicije „bile tvrde da neće glasati za sudije“.

„Moj utisak je da svesno opozicija blokira izbor sudija jer im odgovara ovakvo stanje, ne mogu se proglasiti ni rezultati lokalnih izbora“, smatra Vukićević.

Maksim Vučinić je rekao da je većina izrazila jasan stav da će glasati za četvoro sudija.

„Ko beži od toga? Lično predsednik države koji je više puta prekraio Ustav u prethodne dve godine“, naveo je on.

Predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da je problem stepen nepoverenja između vlasti i opozicije, a da za to vlast nije kriva.

„Ako misli opozicija da kao do sada može da ima većinu u Ustavnom sudu, naravno da neće biti dogovora“, rekao je Joković, prenele su Vijesti.

Kazao je da je opozicija predlagala neke pakete – da se izabere deo sudija, te upitao ako predsednica Skupštine Danijela Đurović nema snagu da iznese pregovore do rešenja, ko ima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.