U trendu

Bozanić: Uskrs unosi svetlo nasuprot tami

ZAGREB – Uoži Uskrsa, koji Katolička crkva u Hrvatskoj obeležava po Gregorijanskom kalendaru, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić pozvao je roditelje da zaštite porodicu od nametanja ideoloških sadržaja koji štete njihovom zdravom razvoju, te upozorio na ekonomsku i političku krizu porukom da one nisu razlog za obeshrabrenost jer ovaj praznik unosi svetlo nasuprot tami.

„Verovati u uskrsnuloga Isusa i u njegovu prisutnost među nama znači verovati da je svojom smrću pobedio i našu smrt, da je živ i prisutan u našoj svakidašnjici i da je postao za nas prelazom u večni život“, istakao je Bozanić u uskršnjoj poslanici.

Dodao je da „snagu Uskrsa ne treba smatrati nečim što će se očitovati tek na kraju vremena jer ona već preobražava istoriju svakog hršćanina i hršćanke, Crkve i celog sveta“.

„Vazam, odnosno Pasha, doslovno znači ‘prelaz’, a reč je o prelazu iz jednoga stanja života u drugo“, kaže kardinal Bozanić i poziva da se „cela istorija spasenja čita kao niz prelaza, od milosti u greh do Božjeg saučešća i povratka u milost“.

Poručio je da je svaki ljudski život sastavljen od prelaza… Iz čuda začeća prelazimo u sve vidljivije telesne oblike do rođenja.

„Rođenje kao veoma važan prelaz odvajanje je od posebne povezanosti s telom majke“, ističe Bozanić.

„Ekonomska kriza, bez vednovanja dostojanstva čoveka, smisla rada i odmora, slobode i kreativnosti, vodi u osiromašivanje brojnih porodica, dok je s druge strane očito i uznemirujuće bogaćenje povlaštenih pojedinaca i grupa“, naveo je Bozanić, preneli su hrvatski mediji.

Politička kriza, kazao je, ogleda se u iscrpljujućoj brizi o vlasti i moći, ne pazeći na održivost naroda i na potreban sklad društvenih sastavnica“, kaže Bozanić i dodaje:

Ipak, ističe, te pojave nisu razlog za obeshrabrenost, jer Uskrs unosi svetlo nasuprot tami i deluje poput kvasca u prividnom stanju nepokretnosti.

„Pozvani smo stoga ovoga Uskrsa da razmotrimo dar i lepotu bližnjih u kojima se za nas posebno vazno prisustvo Gospodina“, naveo je Bozanić u poslanici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.