U trendu

Bratimljenje Nisa i Sarm el Seika prevazilazi loklane okvire

ŠARM EL ŠEIK – Ambasador Srbije u Kairu Miroslav Šestović ocenio je potpisivanje Sporazuma o saradnji Niša i Šarm el Šeika kao važan događaj koji prevazilazi loklane okvire.
Višednevna poseta delegacije Niša Južnom Sinaju, tokom koje su gradonačelnica Dragana Sotirovski i guverner Haled Fuda potpisali sporazum o bratimljenju dva grada, prema oceni ambasadora važan je deo širieg konteksta, „deo mozaika koji se na nacionalnom nivou gradi između Srbije i Egipta“.
Rezultat posete osetiće se u širem nacionalnom kontekstu, dodao je ambasador za Tanjug i podsetio na sličan sporazum između Novog Sada i Aleksandrije.
Ambasador je najavio nastavak umrežavanja još dva ili tri srpska i egipatska grada.
Dodao je da se intenziviraju razgovori o uvođenju avio linije Niš Šarm el Šeik, što treba da bude u interesu obe zemje i naših nacionalnih avio kompanija.
Odnosi Srbije i Egipta razvijaju se, kako kaže, izuzetnom dinamikom.
„Ministar Selaković imao je u avgustu jako upešnu posetu Kariu tokom koje je predsedniku Egipta Sisiju prenet poziv da poseti Srbiju. Sve što se ovih dana dešava u Šarm el Šeiku korak je dalje u realizaciji tog značajnog cilja koji će dve zemlje snažno približiti i saradnju vratiti na nivo iz vemena Jugoslavije“, rekao je Šestović povodom razgovora dve delegcije, koje su pratile i brojne TV ekipe iz Kaira.
Amasador je dodao da će taj viši nivo saradnje biti u novom kontekstu, sa drugačijim uslovima i drugačjim prioritetima utemeljenim na viševekovnom prijateljstvu i interesima.
Dodao je da je guverner Južnog Snaja koji je jedan od najuticajnijih politčkih licnosti u Egiptu, i čija je podrška više nego dragocena, doprineo potpisivanju sporazuma.
Podsetio je da u Egiptu koji ima 106 miliona stanovnika, prema procenama živi par stotina srpskih državljana i dodao da taj broj ne odražava ono što se odvija u našim odnosima ispunjenim sadržajem i dinamikom.
Te se brojke, kako kaže, ne mogu porediti ni sa vremenima kada su 1908. odnose uspostavili Abas i Kralj Petar Prvi.
Prema njegovim rečima, u to vreme više hiljada državljana Srbije živelo je u Aleksandriji.
Guverner Fuda ocenio je da će odnosi dva grada, proistekli iz Sporazuma biti model za bratske odnose u celom svetu.
Petogodišnji sporazum tiče se saradnje u više oblasti – turizma, obrazovanja, zdravstva, sporta, kulture, nauke i tehnologije.
„Egipatska strana vrlo je zainteresovana za sarađu sa našim naučno tehnološkim parkom, za izgradnju smart sitija u Šarm el Šeiku, kao i za mogućnost studiranja na Medicinskom fakltetu u Nišu“, rekla je Sotirovski.
U Egiptu boravi delagacija koju čine saradnici gradonačelnice, direktori Aerodroma Srbije i Naučno tehnološkog parka i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, privrednici, predsednik Regionalne privredne komore kao i predstavnici turističkih agencija.
Egipatski zvaničnici podsećaju da je Šarm el Šeik i svetski kongresni centar u kojem i UN organizuju skupove, a ne samo mondenska destinacija koja turiste privlači lepotom tokom cele godnine jer su plivane i ronjenje u prirodnim akvarijumima punim zadivljujuće tropske flore i faune, jedinstven doživljaj.
„Poseta niške delegacije otvara nove horizonte buduće saradnje“, naglasio je i ambasador Besel Salah koji je koordinator posete zajedno sa Guvernoratom Južnog Sinaja, na čelu sa Fudom koji je letos posetio Srbiju.
Organizatori ocenjuju da je poseta dobra prilika da se Srbija i njeni potencijali promovišu i u azijskom delu Egipta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.