U trendu

Brazil: JBS obavestio SAD da je sajber napad došao iz Rusije

BRAZILIJA – Brazilska kompanija JBS SA je obavestila američku vladu da je sajber-napad na tu firmu poremetio proizvodnju mesa u Severnoj Americi i Australiji i da je došao od kriminalne organizacije, najverovatnije iz Rusije, saopštila je Bela kuća.

JBS, najveći svetski proizvođač mesa, u utorak uveče je objavio da je „napravio značajan pomak u razotkrivanju sajber-napada“, preneo je Rojters.

„Velika većina“ mesa – govedine, svinjetine, živine i spremljene biljne hrane – biće operativno od danas, dodaje se u izjavi, čime se smanjila zabrinutost da bi moglo doći do povećanja cena hrane.

Britanska novinska agencija dodaje da se sajber-napad dogodio mesec dana nakon što je ruska grupa napala „Kolonijal pajplajn“, najveći gasovod u SAD, zbog čega nije bilo gasa i goriva nekoliko dana na jugoistoku Amerike.

Dan ranije, australijski JBS, koji ima 47 objekata širom Australije, uključujući klanice, hranilišta i skladišta za preradu mesa, saopštio je da hiljade australijskih radnika zaposlenih u mesnoj industriji dva dana nisu imali posla, nakon što je u sajber napadu gotovo uništena najveća svetska kompanija za preradu mesa.

Prema rečima jedog od ministara u australijskoj vladi, moglo bi da prođe nekoliko dana pre nego što proizvodnja bude nastavljena, preneo je AP.

Kompanija zapošljava oko 11.000 ljudi.

Američki JBS je u saopštenju od ponedeljka naveo da je u nedelju bio meta organizovanog sajber napada koji je pogodio neke od servera koji podržavaju njegove severnoameričke i australijske IT sisteme.

Australijski ministar poljoprivrede Dejvid Litlpraud rekao je da vlada i australijska savezna policija rade sa JBS na rešavanju problema i pronalasku odgovornih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar