Brazil: Kineska vakcina efikasna 50,4 odsto

SAO PAULO – Prema najnovijim rezultatima koje su objavili istraživači u brazilskim kliničkim ispitivanjima , utvrđeno je da je vakcina protiv Covid 19 „ KoronaVak“ , koju je razvio kineski „Sinovak“ efikasna u 50,4 odsto slučajeva.

To pokazuje znatno manju uspešnost vakcine od prethodnih podataka, jedva preko 50 odsto potrebnih za regulatorno odobrenje, prenosi BBC.

Prošle nedelje istraživači sa Instituta Butantan, koji je sprovodio ispitivanja u Brazilu, objavili su da je ova vakcina imala 78 odsto efikasnosti u odnosu na „blage do teške“ slučajeve Covid-19. Ali u utorak su otkrili da u izračunavanje ovog procenta nisu uključeni podaci iz grupe „vrlo blagih infekcija“, među onima koji su razvili bolest a primili su vakcinu, i koji nisu zahtevali lekarsku pomoć.

Sa uključivanjem ovih podataka, stopa efikasnosti sada iznosi 50,4 odsto , rekli su istraživači.

Ali Butantan je naglasio da je vakcina 78 odsto efikasna u sprečavanju blažih slučajeva kojima je bilo potrebno lečenje i 100 odsto efikasna u sprečavanju umerenih do ozbiljnih slučajeva.

Rezultati ispitivanja kineske vakcine razlikuju se od zemlje do zemlje.

Turski istraživači su prošlog meseca rekli da je vakcina KoronaVak bila efikasna 91,25 odsto , dok je Indonezija, koja je u sredu počela svoj program masovne vakcinacije, rekla da je efikasna 65,3 odsto.

Kineska vakcina je , uz onu proizvođača AstraZeneka , druga koju brazilski regulator trenutno razmatra za odobrenje, a nekoliko zemalja, uključujući Indoneziju, Tursku i Singapur, naručilo je ovu vakcinu, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.