U trendu

Brazil: Novi izazovi za slučaj Autoperionica

Brazilski Vrhovni sud ove nedelje treba da donese odluku koja bi mogla dovesti do poništavanja desetina sudskih procesa sprovedenih u okviru antikorupcionaške istrage „Operacija Autoperionica“, koja je u zatvor poslala političare najvišeg ranga i poslovne ljude širom Latinske Amerike.

Ta istraga, nekada hvaljena kao model za borbu protiv korupcije, meta je oštrih kritika u Brazilu usled navoda da su neke od optužnica bile politički motivisane.

„Operacija Autoperionica“ počela je u martu 2014. kao istraga o pranju novca u koju je bio umešan vlasnik benzinske pumpe u brazilskoj saveznoj državi Parana. Osumnjičeni u tom slučaju nagodili su se s tužilaštvom i tako je otkrivena ogromna korupcionaška mreža.

Tužilaštvo tvrdi da su šefovi velikih gradjevinskih kompanija efektivno formirali kartel koji je odlučivao koje firme će dobiti velike ugovore s državnom naftnom kompanijom Petrobras a takodje i koliko treba naduvati cene da bi se pokrile isplate političarima i rukovodstvu Petrobrasa.

Istraga je dovela do osude 159 osoba, medju kojima su i bivši predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva, bivši predsednik parlamenta Eduardo Kunja, nekadašnji guverner Rio de Žaneira Serdjo Kabral i nekada najbogatiji Brazilac Eike Batista. Tužilaštvo navodi da država može očekivati da povrati preko 3,4 milijarde dolara ukradenog novca, a da je četvrtina te sume već vraćena.

Takodje, istraga je uzrokovala hapšenje ili ostavke predsednika Perua i uzdrmala države širom regiona.

Ipak, neki pravnici, biznismeni i političari su optužili tužioce uključene u „Autoperionicu“ za korišćenje sudova u političke svrhe, pre svega u slučaju Lule da Silve koji je zbog presude sprečen da učestvuje na predsedničkim izborima na kojima je, prema anketama, bio favorit.

Medijski portal Intersept Brazil (Intercept Brasil) preneo je da hakovani telefonski razgovori pokazuju da je sudija zadužen za istragu Serdjo Moro nepropisno saradjivao s tužiocima, što je optužba koju on negira.

Moro je kasnije postavljen za ministra pravde u vladi ekstremno desničarskog predsednika Žaira Bolsonara, čija kampanja je stavljena u veoma povoljan položaj posle diskvalifikacije Lule.

Ta kontroverza je doprinela da neki zatraže da se istraga ograniči.

U središtu „Autoperionice“ su svedočenja optuženih koji su se nagodili s tužilaštvom. Većina sudija Vrhovnog suda je prošle nedelje glasala da se optuženima pomenutim u nagodbama omogući da svedoče nakon što dobiju optužnicu.

Sudije tvrde da optuženi nisu imali mogućnosti da se adekvatno brane. To se za sada odnosi na Marsija de Almeidu Fereiru, zvaničnika Petrobrasa koji je pokrenuo to pitanje.

Sud treba da odluči da li će se prethodna odluka odnositi samo na njegov i buduće slučajeve ili će biti primenjivana i retroaktivno, što bi bio korak koji bi ozbiljno doveo u pitanje ranije osude u slučaju „Autoperionica“, kaže profesor ustavnog prava Luis Klaudio.

Istražni tim „Autoperionice“, koji pripada saveznom državnom tužilaštvu, navodi da bi od retroaktivne primene sudske odluke koristi mogli da imaju 143 optužena. To bi takodje moglo dovesti do poništenja nekih slučajeva u koje je umešan Lula, iako ne i onog zbog kog je završio u zatvoru.

Lula (73) osudjen je u julu 2017. zato što je dobio stan u gradu Gvaruža od gradjevinske firme OAS u zamenu za uticaj u korist kompanije. Njegov advokat tvrdi da je tužilaštvo bilo „korumpirano“ i da bivši predsednik Brazila treba da bude oslobodjen.

Brazilski poslanici, neki od njih i sami pod istragom, nedavno su usvojili zakon protiv eventualne „zloupotrebe ovlašćenja“ tužilaca, sudija i policije.

Kako navodi ekspert Fabio Kerče, brazilski tužioci imaju mnogo autonomije i malo odgovornosti. Cilj novog zakona je da ograniči njihovu moć širenjem liste stvari koje se smatraju „zloupotrebom ovlašćenja“. Iako se to ne odnosi specifično na tužioce i sudije iz slučaja „Autoperionica“, zahvata i njih.

Udruženje tužilaca je saopštilo da će se protiv nekih od novih mera boriti i na Vrhovnom sudu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.