U trendu

Brazil odobrio upotrebu Sputnjika V, vakcine od jula

BRAZILIJA – Brazilsko zdravstveno telo Anvisa dalo je zeleno svetlo brazilskim saveznim državama da mogu da počnu da uvoze rusku vakcinu Sputnjik, ali pod određenim uslovima.

Upravni odbor Anvisa je glasao 4:1 da se dozvoli uslovni uvoz vakcina nakon više od sedam sati razmatranja, posle preporuka zdravstvenog osoblja, preneo je Rojters.

Anvisa je takođe izglasala da se odobri vakcina Kovaksin, koju je napravila indijska kompanija Barat Bajoteh iz Hajderabada.

„Sputnjik V će stići u Brazil u julu“, poručio je na Tviteru Kiril Dmitrijev, izvršni direktor Ruskog investicionog fonda (RDIF), dok je sa naloga Sputnjik V tvitovano da je Brazil postao 67. zemlja koja je odobrila tu vakcinu.

Uslovi za korišćenje vakcine, prema direktivi Anvise, jesu da se koristi na zdravim punoletnim osobama.

Anvisa je prethodno u aprilu odbila uvoz Sputnjika, iako su to tražili državni guverneri, koji su tražili 37 miliona vakcina.

Dmitrijev je dodao da je odluka Anvise da dozvoli uvoz Sputjnika V dugo čekana odluka za brazilski narod, koji će „dobiti jednu od najboljih vakcina na svetu“.

„Odmah smo poslali sve podatke Anvisi, nijedno pitanje koje je postavilo regulatorno telo nije ostalo bez odgovora nakon odluke da odloži autorizaciju Sputnjika. Ruska strana je dala dodatne podatke. Brazil će postati najnaseljenija zemlja Južne Amerike koja će koristiti rusku vakcinu“, naveo je direktor RDIF-a, a prenela agencija TAS S.

Brazil je dosad podelio 47,6 miliona doza vakcine (oko 22,6 odsto populacije), a obe doze je primilo 22,7 miliona Brazilaca, ili 10,8 odsto stanovništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.