U trendu

Brazil: Počela predsednička kampanja, Da Silva u prednosti

BRAZILIJA – U jeku rastuće zabrinutosti zbog političkog nasilja i pretnji brazilskoj demokratiji, zvanično je počela predsednička predizborna kampanja u kojoj bivši šef države Luiz Injasio Lula da Silva vodi u anketama kao protivkandidat aktuelnom predsedniku Žairu Bolsonaru.

Levičar Da Silva, čija su dva predsednička mandata trajala od 2002. do 2010. godine, već je na startu kampanje počeo da nosi pancir tokom javnih nastupa, prenosi AP.

Juče je trebalo da održi govor u fabrici motora, ali su federalni policajci tražili od njega da otkaže ovaj događaj zbog bezbednosnih razloga, navodi se u saopštenju da Silvinog izbornog štaba.

Zbog toga je Da Silva pokrenuo svoju sedmu kandidaturu za predsednika Brazila u fabrici Folksvagena u Sao Bernardo do Kampu, industrijskom gradu nedaleko od Sao Paula, gde je i stekao slavu kao sindikalni lider 1970-ih.

Bolsonaro je ponovo posetio lokaciju u gradu Huiz de Fora, gde ga je 2018. godine tokom predizborne kampanje izbo jedan psihijatrijski bolesnik.

Na mesto na kojem je napadnut, Bolsonaro je, takođe noseći pancir, stigao motociklom, ali okružen pripadnicima obezbeđenja, za razliku od 2018. godine kada je bez obezbeđenja ulazio među pristalice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.