U trendu

Bregu: 77 odsto građana ZB smatra da su odnosi bolji nego pre

SARAJEVO – Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Majlinda Bregu izjavila je danas da 77 odsto građana Zapadnog Balkana smatra da su odnosi u regionu bolji nego pre godinu dana, što je veliki skok sa prošlogodišnjih 46 odsto, saopštila je ta organizacija.

Ona je na otvaranju 42. sastanka Odbora RČ izjavila da su sprovođenje zajedničkog regionalnog tržišta i ostvarivanje rezultata za samit u Berlinu glavni prioritet.

„Savet za regionalnu saradnju radi sa partnerima na definisanju i oblikovanju programa i uložiće sve svoje napore da se koordiniše i prati napredak u svim oblastima politika. Naš cilj je da se uspostavi regionalni prostor u pogledu trgovine, investicija, digitalnog sektora i industrije i inovacija oslanjajući se na uspjeh evropskog načela četiri slobode“, rekla je Bregu.

Na sednici je zamenica generalne sekretarke Tanja Miščević podnela izveštaj dokle se stiglo sa strategijom Jugoistočna Evropa 2030. čiji je prvi nacrt RČ već pripremilo i koji se trenutno nalazi u procesu nacionalnih konsultacija u regionu.

Kako se navodi, očekuje se da će strategija Jugoistočna Evropa 2030. biti finalizovana do narednog sastanka Odbora RČ kako bi potom bila odobrena na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u junu 2021. godine u Antaliji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.