U trendu

Bregu: EU nikada neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana

BRATISLAVA – Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je danas u Bratislavi na GLOBSEC forumu da Evropska unija bez Zapadnog Balkana nikada neće biti kompletna.

„Međutim, ne može se pretpostaviti da će uobičajeni angažman obezbediti stabilnost na Zapadnom Balkanu. EU bi trebala zauzeti mnogo čvršći politički i strateški pristup u regionu. Okrenimo se od ‘geopoetike’ ka geopolitici. Evropska unija mora biti spremna da Zapadni Balkan zaista postavi kao svoj geopolitički prioritet i da politički sukob na Zapadnom Balkanu oblikuje kao borbu za ili protiv Evrope. Ovakav pristup pomoći će da se održi stabilnost i uticaj u sopstvenom, problemima opterećenom dvorištu“, rekla je Bregu.

Ona je, zajedno sa predsednicima Crne Gore i Srbije, Milom Đukanovićem i Aleksandrom Vučićem, i ministricom spoljnih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharievom, učestvovala na panelu „Zapadni Balkan, udaljavanje od Evrope“?

Prema njenim rečima, Zapadni Balkan pripada evropskom lancu vrijednosti i mora čvrsto ostati na putu demokratije, sloboda, prava pojedinaca i održivog razvoja.

„Ako je Evropska unija posvećena zajedničkoj budućnosti, i ako su ekonomije Zapadnog Balkana takođe posvećene zajedničkoj budućnosti, nema razloga da proces integracije bude ograničen ili zaustavljen. Dugo čekanje na vratima Evrope u velikoj je meri uticalo na region“, kazala je Bregu.

Ujedinjene nacije, naveo je ona, procenjuju da bi do 2050. godine Zapadni Balkan mogao izgubiti 14 posto trenutnog stanovništva.

„Odliv visokokvalifikovane radne snage je posebno zabrinjavajući, jer ga u ogromnoj meri čine mladi i visokokvalifikovani radnici i stručnjaci, što ne iznenađuje, s obzirom da je stopa nezaposlenosti mladih (preko 35 odsto) više nego dvostruko veća od iste stope u EU“, kazala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju.

„Da bi se to promenilo, a negativni trendovi preokrenuli, nije dovoljno obavljati zadatke samo radi birokratskih procesa i kvantitativnih merila. Moramo težiti sprovođenju opipljivih, nepovratnih, strukturalnih reformi koje će Zapadni Balkan približiti standardima Evropske unije i tako zaista poboljšati život građana“, zaključila je Bregu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar