U trendu

Bregu i Lajčak o samitu u Poznanju i ekonomskim temama

BRATISLAVA – Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RC C) Majlinda Bregu razgovarala je danas u Bratislavi s ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom o samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa
koji će biti održan u julu u Poznanju, i rezultatima sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.

Bregu je tokom sastanka s Lajčakom ukazala na moguće posledice prepuštanja zamoru proširenja i nepružanja verodostojne perspektive Zapadnom Balkanu što, kako je ocenila, ima realan potencijal da uspori reforme i otvori prostor da „političari umesto toga svoje pristalice okupe oko populističke, ksenofobične, nacionalističke i zapaljive retorike“.

Kako se navodi u saopštenju Saveta za regionalnu saradnju, Bregu je naglasila da regionalna integracija nije alternativa integraciji u EU, već da je to u međuvremenu dobrodošao i veoma koristan proces.

Međutim, naglasila je ona, EU se tim procesom ne oslobađa stvarne i verodostojne posvećenosti ni perspektive proširenja niti se ekonomije Zapadnog Balkana oslobađaju ispunjavanja zahteva pravne stečevine EU.

„Integracija u regionalni ekonomski prostor je dobitna kombinacija za sve. Povezanost unutar regiona povećava trgovinsku razmenu, obogaćuje radnu snagu i pruža više mogućnosti za zaposlenje, te region čini atraktivnijim za direktna strana ulaganja“, rekla je Bregu.

Takođe, kako je navela, time se neguju dobrosusedski odnosi i ohrabruje uzajamno učenje i razmena dobrih praksi ekonomija koje se suočavaju sa sličnim izazovima.

Ona je naglasila da uzlazni trendovi ekonomskih pokazatelja, kao i ispitivanja javnog mnenja pokazuju koristi od sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.

„Imamo stvarne rezultate koji proizilaze iz regionalnih napora. Ciljevi do 2020. godine u domenu zaposlenosti, obrazovanja i trgovinskog bilansa su ili postignuti ili premašeni. Građani regiona su prepoznali pozitivne uticaje, a istraživanje Balkanski barometar beleži stalno povećanje zadovoljstva građana načinom na koji stvari funkcionišu u njihovoj ekonomiji“, rekla je Bregu.

Ona je istakla da je podrška regionalnoj saradnji i evropskoj integraciji veća nego ikada.

„Slika je, naravno, daleko od ružičaste, a ozbiljni izazovi su i dalje tu. Približavanje je i dalje daleko, a bilateralna pitanja često prete da zasene reformske inicijative. Uprkos svemu, ne treba da gubimo iz vida dobre razloge za optimizam i kontinuiranu odlučnost“, poručila je Bregu.

Lajčak je izrazio snažnu podršku Savetu za regionalnu saradnju i aktivnostima ove organizacije, ističući važnost regionalne saradnje u procesu EU integracija.

Sastanak sa Lajčakom deo je političkih konsultacija generalne sekretarke Saveta za regionalnu saradnju sa učesnicima Odbora ove organizacije, dodaje se u saopštenju RC C.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.