U trendu

Bregzit nije tragedija već realnost na koju moramo da reagujemo

Slovački premijer Robert Fico ocenio je da odlazak Velike Britanije iz Evropske unije koji su izglasali Britanci na referendeumu nije nikakva tragedija već realnost na koju EU mora da reaguje hitro i izmeni svoju migracijsku i privrednu politiku kojim su nezadovoljne mase Evropljana.

„To nije nikakva tragedija već realnost na koju preostalih 27 članica EU mora da reaguje brzo. Bila bi greška kada bi reakcija 27 preostalih članica bila takva kao dosadašnja politika EU. Ogromne mase ljudi u Evropi odbijaju migracijsku politiku EU, nezadovoljne su privrednom politikom Unije. Na nama je da kažemo da temljene politike EU moraju da prodju kroz temeljne promene“, kazao je Fico.

Na kratkoj konferenciji za novinare u Bratislavi premijer Fico čija zemlja 1. jula na šest meseci preuzima predsedavanje EU, podsetio je da je već uoči predsedavanja Slovačke i pre odluke o Bregzitu u susretu sa bitnim evropskim zvaničnicima ponudio da Slovačka organizuje neformalnu raspravu o budućnosti EU.

„Moramo da ponudimo atraktivniji pristup temama na koje Evropljani gledaju negativno“, kazao je Fico.

Slovački premijer dodao je da praktična posledica odluke o Bregzitu mogu da budu razna iskušenja za EU i apelovao na slovačku opoziciju da prekine napade na vladu u vreme predsedavanja kako bi Slovačka mogla odgovorno da izadje sa izazovima na kraj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.