U trendu

Breton: EU će proizvesti dovoljno vakcina za imunizaciju

ATINA – Evropska unija biće u stanju da proizvede dovoljno vakcina da postigne cilj o imunizaciji odrasle populacije do sredine jula, izjavio je danas šef radne grupe izvršne službe EU za vakcine Tijeri Breton u grčkom listu „To Vima“.

Evropska komisija postavila je cilj da vakciniše 70 odsto
odrasle populacije EU do kraja leta, računajući na veliki porast isporuka vakcina kako bi ubrzala imunizaciju, preneo je Rojters.

„Uvereni smo da ćemo uspeti da proizvedemo dovoljan broj vakcina da bismo postigli cilj uspostavljanja kolektivnog imuniteta, što znači da će 70 odsto odrasle populacije biti vakcinisano do sredine jula“, rekao je Breton.

Evropska komisija je ranije ove nedelje navela da očekuje da će zaključiti najveći svetski ugovor o snabdevanju vakcinama narednih dana, osiguravajući do 1,8 milijardi doza Fajzerove vakcine protiv kovid-19 između 2021-2023. godine.

Breton je izjavio da se očekuje da će više od 400 miliona doza
vakcina biti isporučeno u drugom kvartalu ove godine.

„Države članice moraju biti spremne da ubrzaju vakcinaciju“, rekao je on.

Breton je dodao da se proizvodnja vakcina u Evropi udvostručuje svakog meseca u 53 proizvodna pogona i da će do kraja godine godišnji proizvodni kapacitet dostići tri milijarde doza i još izvestan broj proizvodnih linija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.