U trendu

Brisel: Danas nastavak razgovora BG i PR

BRISEL, 8. septembra ( Tanjug) – Danas se u Briselu nastavljaju razgovori delegacija Beograda i Prištine, u okviru tehničkog dijaloga pod posredstvom Evropske unije.

Portparol EU Peter Stano potvrdio je za agenciju Tanjug da će dva dana tehničkih razgovora biti posvećena „trenutno otvorenim pitanjima i sledećim koracima u dijalogu“.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bislimi trebalo je da se sastanu krajem avgusta, ali je zbog bolesti predstavnika Prištne ta runda tehničkih razgovora bila odložena.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kasnije je zakazao novi termin razgovora za početak septembra.

Juče su obe delegacije imale bilateralne razgovore sa Lajčakom i EU posrednicima, a za danas je planirana trilaterala Beograda, Prištine i EU posrednika.

Petković je pred ovu rundu dijaloga poručio da će delegacija Beograda insistirati na pet tema koje su već ranije dogovorene, a čiju implemetaciju Priština ili krši ili u potpunosti odbija.

U pitanju je formiranje Zajednice srpskih opština, rasvetljavanje sudbine nestalih, primena dogovora o pravosuđu, slobodi kretanja i zvaničnim posetama i implementacija dogovora o energetici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.