U trendu

Briselski aerodrom prvi u Evropi po broju kaĆĄnjenja

BRISEL, 14. jula ( Tanjug) – Prvih dana jula na briselskom aerodromu ”Zaventem” kasinilo je čak 72 procenta letova, ĆĄto belgijski nacionalni aerodrom stavlja na prvo mesto liste odlaganja letova na evropskim aerodromima.

Prema podacima Zvančnog vodiča za avijaciju (OAG), iza briselskog aerodroma, po broju kaơnjenja nalaze se aerodromi- u Frankfurtu ( 68 odsto), aerodrom u Ajnhovenu ( 67%), Luton aerodrom u Londonu ( 66%), aerodromi u Budimpeơti i Lisabonu ( 65%), Ơarl de Gol u Parizu ( 62%) i Ơiphol u Amsterdamu ( 61%).

Istovremeno, naviĆĄe otkazanih letova beleĆŸi aerodrom u Frankfurtu ( 7,8 %), Ć iphol ( 5, 2%) i lisabonski aerodrom ( 4,2%), dok je sa briselskog aerodrroma početkom jula otkazano 2,5 % letova.

Nemačka avio-kompanija Lufthanza juče je objavila da ceh do kraja avgusta 2000 letova ka i sa aerodroma u Frankfurtu i Minhenu biti otkazano, uglavnom zbog nedostatka osobllja.

Ranije ove godine, Evropsko trgovinsko udruĆŸenje za aerodrome najvilo je da će veći broj ljudi koji odlaze na odmor nakon ublaĆŸavanja ograničenja Kovid19 i nedostatak osoblja izazvati poremećaje i kaĆĄnjenja na dve trećne aerodroma ĆĄirom Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.