Britanci ponovili da žele izmene delova sporazuma sa EU o Bregzitu

Britanci su danas ponovili da žele promene delova sporazuma sa Evropskom unijom (EU) o istupanju zemlje iz Unije (Bregzit) u nastavku pregovora dve strane o budućim odnosima.

„Stav Velike Britanije je veoma udaljen od onoga što EU može da prihvati“, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič posle sastanka u Briselu sa britanskim zvaničnikom Majklom Gouvom (Michael Gove).

Gouv je rekao da i dalje postoje „razlike izmedju dve strane“.

Njih dvojica su razgovarali o kontroverznom nacrtu zakona o kojem se trenutno raspravlja u britanskom parlamentu a koji dovodi u pitanje odredjene stavke sporazuma o Bregzitu koji je zvanično stupio na snagu 31. januara ove godine.

Jedna od tačaka spornog nacrta zakona se odnosi na britansku provinciju Severnu Irsku. Prema sporazumu Londona i Brisela predvidjen je mehanizam kojim bi se izbeglo uvodjenje fizičke granice izmedju te provincije i Irske. Britanci bi želeli promene te odredbe što je izazvalo nezavodoljstvo Brisela.

EU je zatražila da Velika Britanija povuče taj nacrt zakona uz pretnju da će se u protivnom obratiti pravosudju da reši to pitanje.

Šefčovič je danas ponovio taj zahtev i dodao da nacrt zakona predstavlja „izuzetno ozbiljno kršenje“ sporazuma.

U tom napetom kontekstu u Briselu sutra treba da budu nastavljeni pregovori o budućim trgovinskim odnosima dve strane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.