Britanci prodaju detektor ilegalnih putnika u kamionima

Jedna britanska kompanija počela je da prodaje detektore specijalno osmišljene da upozore vozače o prisustvu ilegalnih migranata skrivenih u njihovim kamionima koji u sve većem broju pokušavaju da iz Francuske luke Kale stignu do Velike Britanije.

„Uređaj će registrovati za manje od desetine sekunde da li je neko – živo biće ili životinja – ušao u kamion“, rekao je za agenciju Frans pres Metju Periman, iz kompanije „360 Advantage“ koja je osmislila ove uređaje.

Uređaj meri nivo ugljendioksida i upozorava vozača i njegovog poslodavca SMS porukom ili imejlom, u slučaju porasta nivoa što označava prisustvo nekoga u vozilu.

U Kale već više godina svakodnevno dolaze stotine imigranata koji pokušavaju da stignu do Velike Britanije koju smatraju da pruža dobre uslove migrantima.

Metju Periman rekao je da je ovaj jedinstven uređaj razvijen u saradnji sa udruženjem za teretni prevoz (FTA) koje predstavlja britanske kompanije iz tog sektora. Uređaj je odgovor na svakodnevne pokušaje sve većeg broja ilegalnih migranata da se sakriju u kamionima i tako stignu do Velike Britanije.

FTA ima ekskluzivan ugovor da preko svog internet sajta prodaje ovaj uređaj za 299 funti (426 evra).

Prema zvaničnim podacima objavljenim sredinom jula drumski prevoznici platili su 6,6 miliona funti (9,3 miliona evra) kazni Velikoj Britaniji zbog prevoženja migranata između aprila 2014. i aprila 2015. godine, suma koja je za 2,4 miliona funti viša nego u istom periodu prošle godine.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej rekla je sredinom jula da su francuske i britanske vlasti sprečile preko 8.000 pokušaja ilegalnih migranata da uđu u Englesku za manje od mesec dana u periodu između 21. juna i 11. jula. Prema prethodnim zvaničnim podacima iz januara, bilo je 30.000 pokušaja prelaza u prethodnih deset meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.