U trendu

Britanija razmatra nabavku flote špijunskih balona

LONDON – Velika Britanija razmatra kupovinu flote špijunskih balona koji mogu da lete na velikim visinama iznad neprijateljskih država, preneo je danas britanski Tajms.

Britanska vlada je prošle godine potpisala ugovor u vredosti od 100 miliona funti sa američkom korporacijom Sijera Nevada o razvijanju „vazdušnih nadzornih sistema bez posade“, kao i da bi ti baloni trebalo da lete na visini između 15 i 25 kilometara, što znači da su manje šanse da na njih utiču turbulencije, preneo je taj portal.

Službenik britanskog ministarstva odbrane Ros Korbet je naveo da baloni koji lete na toj visini, odnosno u stratosferi, stabilnije lete iznad cilja osmatranja.

„Naša radna teorija je da turbulencija koju smo svi iskusili u putničkim avionima koji lete na 13 km ne postoji u istom stepenu u stratosferi. Ako se to ispostavi kao tačno, mogli bismo da šaljemo lake letelice na duge periode, bez brige da će na njih uticati turbulencija“, ocenio je Korbet.

On je dodao da Ministarstvo odbrane razmatra i „sisteme sa fiksnim krilima“, i „sisteme bazirane na balonima“, uz obrazloženje da je potrebno imati „niz različitih mogućnosti“ koje bi uključivale „letelice koje na duže vreme mogu leteti stratosferom“, kao i one koje „mogu leteti na kraći fiksni period“.

Kompanija Sijera Nevada prošle jeseni uspešno je testirala balon koji je poleteo iz grada Pejdža u Arizoni i potom preleteo kopno SAD u pravcu severoistoka.

Kako navodi Tajms, interesovanje država za balone poraslo je nakon što je prošlog meseca primećen kineski špijunski balon kako leti iznad osetljivih američkih vojnih lokacija, što je dovelo do diplomatskog incidenta.

Balon, za koji se činilo da ga napajaju solarni paneli i da je imao antene koje su mu omogućavale da presreće osetljive komunikacione kanale, otkriven je iznad američkih nuklearnih raketnih silosa u državi Montana.

SAD su tada optužile Kinu da koristi balone za sprovođenje programa masovnog nadzora koji obuhvata 40 zemalja na pet kontinenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar