U trendu

Britanija: Štrajkovi će se intezivirati, nastavnici se spremaju da obustave rad

LONDON – Štrajkovi u Velikoj Britaniji će se intenzivirati, jer se nastavnici spremaju da obustave rad, navodi „Sandej tajms“, a medicinske sestre upozoravaju da bi u februaru mogle da štrajkuju u duplo većem broju.

Vlada britanskog premijera Rišija Sunaka, koja određuje plate u zdravstvenom i obrazovnom sektoru, već se bavi štrajkovima u železničkom i drugim sektorima, jer povećanje plata zaostaje za brzim rastom cena, preneo je Rojters.

Rezultat glasanja među nastavnicima koji pripadaju Nacionalnom sindikatu obrazovanja biće poznati u ponedeljak, ali su, kao je izvestio „Sandej tajms“, sindikalni izvori naveli da su njihovi članovi u Engleskoj i Velsu za to da štrajkovi počnu u februaru.

Prošle nedelje, glasanje članova sindikata nastavnika nije dostigao potreban prag izlaznosti.

Ako štrajk nastavnika bude potvrđen u ponedeljak, Britanija će se suočiti sa štrajkom u još jednom sektoru, pored štrajka železničara i radnika hitne pomoći koji su u dva navrata do sada odbijali da se odazovu na sve osim na najozbiljnije pozive.

Kraljevski koledž medicinskih sestara, čiji su pojedini članovi štrajkovali prošlog meseca, to će učiniti ponovo u sredu i četvrtak, uz upozorenje da će medicinske setre u Engleskoj štrajkovati u duplo većem broju u februaru ukoliko ne bude pronađeno rešenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.