U trendu

Britanija u krizi, Džonson ponovo na odmoru

LONDON – U vreme kada Velika Britanija prolazi kroz nekoliko kriza, ukljucujući istorijsku inflaciju i sušu, odlazeći premijer Boris Džonson započeo je danas svoj drugi odmor u poslednje dve nedelje i podstakao kritike da izaziva vakuum u vrhu države čekajući svog naslednika.

Poslednjih nedelja Džonson je propustio hitne sastanke o nezapamćenim toplotnim talasima koji su pogodili Veliku Britaniju, ignorisao je proslavu engleskog nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu u fudbalu za žene da bi uživao u odmoru u planinama Slovenije i propustio značajne sastanke, prenosi londonskog Independent.

Džonson je danas fotografisan u supermarketu u predgrađu Atine sa suprugom Keri, dok je istovremeno kamion za selidbe bio parkiran ispred njegove londonske rezidencije u Dauning stritu 10.

„Premijer je ove nedelje na odmoru“, potvrdio je njegov portparol i istakao da predsednik vlade, čak i kada je odsutan ostaje „informisan o svim hitnim pitanjima i donosi odluke“, posebno kada je reč o pitanjima nacionalne bezbednosti.

Ovaj Džonsonov odmor u Grčkoj organizovan je dok britanska javnost očekuje da aktuelni premijer ispuni obećanje da će ostati na položaju do imenovanja novog lidera Konzervativne stranke.

U konkurenciji za lidersku poziciju konzervativaca su ostala samo dva kandidata, aktuelna šefica diplomatije Liz Trus koju smatraju favorit i bivši ministar finansija Riši Sunak.

Britanska politička javnost Džonsonu zamera što odsustvuje u vreme kada njegovi sunarodnici pate zbog naglog povećanja troškova života, posebno od ogromnih poskupljenja struje i gasa, a sve veći broj radnika stupa u štrajk zbog niskih plata i loših uslova rada, navode britanski mediji.

Prognoze o daljem povećanju cena u oktobru, a zatim i januaru, zajedno sa upozorenjem centralne banke o razmerama krize koja čeka britansku ekonomiju, podstakle su brojne pozive na hitno delovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar