U trendu

Britanija: Ukrajina većinom kontrolise svoj vazdusni prostor

LONDON – Ukrajina je zadržala kontrolu nad većinom svog vazdušnog prostora, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane, uz napomenu da Rusija nije uspela da uništi vazdušne snage Ukrajine i njenu protivvazdušnu odbranu.

„Rusija ima veoma ograničen vazdušni pristup severu i zapadu Ukrajine, a njene ofanzivne akcije su ograničene na udare dalekometnim oružjem“, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva na Tviteru, prenosi Rojters.

Prema izveštaju britanske vojne obaveštajne službe, „ruska vazdušna aktivnost je prvenstveno usmerena na južnu i istočnu Ukrajinu, u pružanju podrške ruskim kopnenim snagama“.

Rusija nastavlja sa granatiranjem ukrajinske vojne opreme i logističke infrastrukture širom zemlje, saopštilo je ministarstvo.

U izveštaju se označava veći rizik od civilnih žrtava, uz pojašnjenje da se u većini ruskih vazdušnih napada na ukrajinski lučki grad Marijupolj verovatno koriste nenavođene bombe, poznate i kao bombe slobodnog pada, navodi Rojters, uz napomenu da nije mogao nezavisno da proveri ove informacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar