U trendu

Britanski klimatski aktivista relativizovao Holokaust

BERLIN – Jedan od osnivača radikalnog klimatskog pokreta „Ekstinkšn Rebelion“ (XR) Rodžer Halam izazvao je buru kritika u Nemačkoj nakon intervjua nedeljniku Cajt u kojem je relativizovao Holokaust i negirao njegovu jedinstvenost.

Halam je u prošlonedeljnom izdanju lista Holokaust opisao kao „gotovo normalni istorijski događaj“ i kao, kako su nemački mediji preveli, „još jedno sra*e u istoriji čovečanstva“, prenosi Hina.

On je objasnio kako je u poslednjih 500 godina stalno bilo genocida, a kao primer naveo genocid Belgijanaca nad stanovništvom tadašnjeg Konga.

Halam je izjavio kako za njega Holokaust nije jedinstveni događaj u istoriji. „Činjenica je da su tokom istorije milioni redovno pogubljivani na najsuroviji mogući način“, rekao je Halam.

On je istovremeno izrazio mišljenje kako smatra da je nemački stav prema Holokaustu štetan jer blokira proces učenja iz prošlosti.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izrazio je ogorčenje izjavom jednog od vođa ekstremnog klimatskog pokreta i bivšeg poljoprivrednika Halama.

„Pokušaj industrijskog istrebljenja Jevrejki i Jevreja je jedinstveno nečovečan čin u istoriji“, proučio je Mas preko Tvitera.

Nemački ogranak pokreta XR odlučno se ogradio od izjava britanskog aktiviste. „Halamove izjave koje relativizuju i umanjuju strahote Holokausta su neprihvatljive“, saopštio je nemački ogranak XR. Ova organizacija se ogradila i od „ostalih izjava vezanih za demokratiju, rasizam ili seksizam“.

Nemački izdavač „Ulštajn“ otkazao je nemačku promociju Halamove knjige o građanskoj neposlušnosti na temu borbe protiv klimatskih promena koja je trebalo da bude predstavljena sledeće nedelje. Izdavačka kuća je ovaj potez obrazložila „antisemitskim izjavama“ autora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.