U trendu

Britanski ministar poredi diplomatsku situaciju oko Ukrajine sa onom uoči Drugog svetskog rata

Britanski ministar odbrane Ben Volas (Wallace) ocenio je povodom ukrajinske krize da se oseća „miris Minhena u vazduhu“, u osvrtu na sporazum iz 1938. sa nacističkom Nemačkom koji nije mogao da spreči Drugi svetski rat.

Rusija može da krene u ofanzivu u svakom trenutku, sa oko 130.000 svojih trupa pozicioniranih duž ukrajinske granice, ocenio je u intervjuu za Sandej tajms (Sunday Times) britanski ministar koji je u petak bio u Moskvi da se zalaže za smirivanje napetosti.

„Moše da se desi da on (ruski predsednik Vladimir Putin) jednostavno opozove svoje tenkove i svi se mi vratimo kući, ali oseća se miris Minhena u vazduhu koji dolazi od nekih Zapadnjaka, rekao je Volas.

Sporazum iz Minhena koji je dozvolio nemačku aneksiju Sudeta, teritorije istočno od Nemačke u bivšoj Čehoslovačkoj, ostao je u istoriji kao simbol diplomatske kapitulacije evropskih demokratija naspram nacističke Nemačke, godinu dana pre početka rata.

Britanski ministar zadužen za Severnu Irsku Brendon Luis objasnio je da je njegov kolega Ben Volas poredio diplomatske pokušaje uoči Drugog svetskog rata sa sadašnjim diplomatskim pokušajima oko Ukrajine.

Pre Drugog svetskog rata „bilo je puno diplomatskih napora, i ljudi su mislili da su ostvarili napredak ali to nije bio slučaj“, rekao je Luis danas za Skaj njus (SkyNews).

Velika Britanija se nada „diplomatskom rešenju“, ali „nešto mnogo tragičnije bi moglo da se dogodi“, rekao je on.

Moskva koja je pripojila Krim 2014. godine negira da ima bilo kakve agresivne namere prema Ukrajini ali uslovljava deeskalaciju sa nizom zahteva, medju kojima da se daju uverenja da Ukrajina neće nikad postati članica NATO. To je uslov koji Zapad smatra neprihvatljivim.

Više razgovora poslednjih dana nisu doveli do napretka ka rešenju krize koju Zapad opisuje kao jednu od najopasnijih od kraja Hladnog rata pre tri decenije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar