U trendu

Britanski obaveštajac: Ubistvo ruskog blogera možda poruka šefu Vagnera

LONDON – Ubistvo ruskog vojnog blogera možda je „slanje poruke“ vođi Vagnerove grupe Jevgeniju Prigožinu, a mogla je čak da ga izvrši i sama Rusija, izjavio je danas bivši visoki vojni obaveštajac Filip Ingram.

U razgovoru za Skaj njuz, Ingram je rekao da je proratni bloger Vladlen Tatarski viđen kao „deo Prigožinovog unutrašnjeg tima“ i da je više podržavao njegovu privatnu vojnu grupu nego operaciju Vladimira Putina.

Kafić koji je u nedelju bio na meti napada u Sankt Peterburgu navodno je nekada bio u vlasništvu Prigožina, koji je ranije optužio Moskvu da svojim trupama nije obezbedila dovoljno municije, što je ometalo ofanzivu.

Bivši britanski obaveštajac ističe da postoje spekulacije da je „ubistvo“ Tatarskog – poznatog i kao Maksim Fomin „moglo biti slanje poruke Prigožinu“.

On je dodao da Prigožin ne veruje u tvrdnje antiterorističkih zvaničnika u Rusiji da Ukrajinci stoje iza napada.

Upitan ko je mogao da stoji iza eksplozije ako nije Ukrajina, Ingram je rekao da su „mogli da budu Rusi“.

„Mogla je da bude Federalna služba bezbednosti (FSB), mogao je biti neko u centru, ko je pokušavao da pošalje poruku Prigožinu“, rekao je Ingram.

Pozivajući se na izveštaje da je do eksplozije došlo nakon što je Tatarskom data statua sa eksplozivom, Ingram je ocenio da to izgleda kao „nešto spektakularno što smo videli u prošlosti“, jer, kako je naveo, Rusija voli da „pošalje poruku na spektakularan način“.

Bivši obaveštajac je podsetio da je Tatarski bio „otvoreno kritičan“ prema ruskom ministarstvu spoljnih poslova u nekim od svojih blogova.

„Ljudi koji su bili kritični ispadali su kroz prozore, padali su niz stepenice, tako da je i to jedna od mogućnosti“, zaključio je Ingram.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.