U trendu

Brnabić, Babis: Odnosi odlični, češki investitori zainteresovan

PRAG – Češka i Srbija nemaju otvorenih pitanja, saradnja je sve bolja, a zahvalni smo za podršku koju nam ta zemlja pruža na putu evropskih integracija, poručila je danas u Pragu premijerka Ana Brnabić.

„Uručila sam poziv predsedniku Zemanu da ponovo dođe u posetu Srbiji i on mi je i obećao da će 2019. godine doći, a i vas, premijeru, takođe očekujemo“, rekla je Branbić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Češke Andrejom Babišom.

Ona je podsetila da je Češka oduvek snažno podržavala agendu pristupanja EU i promovisala Zapadni Balkan, a posebno Srbiju, od koje, kako kaže, najviše zavisi stabilnost regiona i koja i treba najviše da povuče“ ka EU.

„Srbija je danas otvorila dva poglavlja, sada imamo 16 otvorenih poglavlja od 35, dva privremeno zatvorena. Volela bih da ta dinamika bude jača, ali razumem da EU ima svoje kompleksnosti. Ali i ovo je pokazatelj reformi“, rekla je premijerka.

Ona je posebno zahvalila Češkoj što je sada glasala da budu otvorena tri poglavlja.
Takođe, ocenila je da je ekonomska saradnja sve bolja i da je u poslednjih devet godina ona dva i po puta uvećana.“

„Uočljiv je dinamičan trend, a u prvih deset meseci ove godine zabeležen je rast od 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Veliki broj čeških investitora je već prisutan u Srbiji a mnogi su poslednjih dana bili kod mene na razgovorima“, dodala je ona.

Ona je navela da je, nakon što je PPF grupa preuzela Telenor, Češka postala čevrti strani investiror u Srbiji, a podsetila je i na druge češke investicije – fabriku „14.oktobar“ kupila je „Čehoslovak grupa“, Avala film kompanija „Sebre“.

„Sa dva češka investitora razgovori su u toku. Poljoprivreda, namenska industrija, rudarstvo… ti su sve oblasti za koju zainteresovane češke kompanije“, dodala je ona.

Srbija, kako je rekla, ima puno da nauči od Češke, i navela podatak da je nezaposlenost u toj zemlji svega dva odsto, što je najmanje u Evropi.

Današnje zasednje Mešovite komisije i potpisivanje sporazuma o regiulisanju klirinškog duga takođe su pokazatelji sve boljih odnosa, rekla je Brnabić, navodeći da će Srbija, posle ratifikacije sporazuma, u roku od 45 dana izmiriti dug i zatvoriti to pitanje.

Zahvalila se i Češkoj na tome što ima kontingent u okviru Kfora i što doprinosi osiguravanju berzbednosti na KiM.

Rekla je i da je češka nacionalna manjina u Srbiji dobro integrisana i da takođe doprinosi jačanju zemlje.

„Hvala za iskreno prijateljstvo“, zaključila je Brnabić.

Babiš je poručio da je Srbija je za Češku važan partner, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana.

„Naši odnosi su odlični i saradnja traje dugo i bez problema“, rekao je danas Babiš.

On je rekao da Češka podržava Srbiju na putu evrointegracija, i da razume premijerku Srbiju kada nije zadovoljna pristupnim tempom, ali da se nada da će taj proces ići brže.

Takođe, on smatra da zemlje Zapadnog Balkana, uključucjući Srbiju, treba da pristupe šengenskom prostoru.

Posebno je istakao značaj potpisivanja Sporazuma o regulisanju klirinškog duga, tj. duga koji je iz vremena SFRJ, kao i dobru saradnju u okviru Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, koji danas ima 11. zasedanje.

Prema njegovim rečima, promet između dve zemlje je prošle godine iznosio 866 miliona čeških kruna, a sve je veći udeo srpskog uvoza.

„Biće mi drago ako Srbija postane članica STO. Prirodni resursi, energetika, nalazišta litijuma, industrija, to su oblasti privlačne za češke investirore i biće nam drago da posredujemo u ostvarivanju konatakata. Češka je postala 4. strani investitor u Srbiji. Saradnja ide u dobrom smeru, a tu je i saradnja u vojnoj oblasti“, rekao je Babiš.

Ukazao je da sa aspekta srpskog izvoza 77 odsto toga odlazi u EU a taj rast će se povećavati i dalje.

Podsetio je da se na teritoriji Srbije još nalazi nekoliko hiljada migranata, kao i da je Srbija 2015. godine preživela najjači udar, te da Češka pomaže koliko je u njenoj mogućnosti – izdvojila je 27 miliona kruna za pomoć, poslala je i svoje policajce na granicu.

On je dodao i da je Češka spremna da i dalje pomaže Srbiji kada je reč o pitanju migranata, na način kako to bude tražila srpska vlada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.