U trendu

Brnabić: Članstvo u CERN-u važno za nauku, obrazovanje, a

ŽENEVA – Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas, tokom posete Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), da je punopravno članstvo u toj organizaciji važno za srpske naučnike, univerzitete, obrazovanje, ali i privredu, i da će to biti velika referenca našoj zemlji.

Istakla je da će Srbija, koja se nada punopravnom člnastvu krajem ove ili početkom naredne godine, postati tek 23 zemlja članica u CERN-a, što nije pošlo za rukom ni nekim državama članicama EU.

Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarali su danas sa rukovodstvom CERN-a, ali i videli kako se odvijaju pojedini projekti i eksperimenti, poput CMS, ali i Atlas eksperimenta na kojem su angažovani i srpski naučnici, posetili „fabriku“ u kojoj se proizvode veliki magneti za detektore i instrumente koji se koriste u eksperimentima.

Premijerka Brnabcih je istakla da je upravo učcešće naših naučnika i istraživača jedna od najvažnijih stvari zbog kojih Srbija treba da postane punopravni član CERN-a.

„To će nam omogućiti da smanjimo odliv mozgova najobrazovanijih u Srbiji, jer će naši naši fakulteti i univerziteti raditi na projektima u mnogo većem obimu nego do sada, a najbolji student će želeti da ostanu u Srbiji, rade na domaćim institutima, fakultetima, jer čhe im to pružati mogućnost da rade na projektima u CERN-u, a da ne odlaze oz Srbije“, rekla je Brnabić.

To će pomoći i našim unevrzitetima da se bolje ranigraju na svetskmi listama univerziteta, podvukla je ona.

Obuka srpskih nastavnika u CERN-u doprineće da samo da prenesu đacima još znanja iz fizike, matematike, prirodnih nauka već i da više popularizuju nauku u Srbiji.

Istvoremeno, članstvo u CERN-u donosi ili će doneti našoj privredi je da će dobiti onoliko koliko mi kao zemlja plaćammo članarinu, i najmanje toliko treba da se vrati učešćem u projetkima, izradi mašina, softvera i ukupnoj konkurentnosti privrede.

„To će mnogo značiti za našu zemlju, biće velika referenca našim fakultetima, istraživačima, privredi i jedva čekam da završimo posao, da se zastava Srbije podigne ovde sa drugim članicama. Milsim da je to mesto koje Srbija zavređuje i da se ovde to prepoznaje“, rekla je Brnabić.

Tokom posete, potpisan je i Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije u CERN-u.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je sa direktorkom za međunarodne odnose u CERN-u Šarlotom Varakaule potpisao Memorandum, izjavio je da je važno da postoji kontinuitet u međunarodnom usavršavanju nastavnika uz Srbije.

Toga je, podseća, bilo i ranije, ali će zahvaljujući sporazumu to sada, ta edukacija po prvi put biti organizovana tako da Ministarstvo prosvete pravi uslove i pravila, pa će nastavnici moća da idu bolje organizovani i u većim grupama.

Dodao je da je grupa naših nastavnika, koja trenutno boravi na obuci, zadovoljna, te da uče da prenose znanje, onako kako se radi u najkvalitetnijim centirma, poput CERN-a, a onda ta znanja prenose našim učenicima i podstiču ima ljubav za fiziku.

„Srbija je zemlja talentovanih ljudi, imamo nadarene za matematiku, ali i fiziku, i po novim modelima u obrazovanju oni će nova znanja koristiti za rad na različitimprojektima, da se opredeljuju za prirodne nauke, tehniku, za ono što je 4.0 revolulcija“, rekao je ministar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.