Broj poginulih u snežnoj lavini porastao na 25

Spasioci su u sredu izvukli još sedam beživotnih tela iz ruševina hotela „Rigopiano“ u središnjoj Italiji, na koji se sručila snežna lavine prošle nedelje, čime je broj poginulih porastao na 25, dok se četiri osobe i dalje vode kao nestale.

Kako od subote nisu pronađeni preživeli, nade da će se to desiti polako blede, ocenjuje Rojters.

Nesreću, koja se dogodila 18. januara, preživelo je 11 gostiju i zaposlenih u hotelu.

Sneg na putu sprečio je brojne goste da napuste hotel pre nego što je došlo do tragedije.

Službe za vanredne situacije još tragaju u srcu hotela, blizu bara i recerpcije, gde su pronašli nekoliko tela u razmaku od nekoliko sati, rekla je potparola vatrogasne službe Luka Kari.

AFP je 24. januara preneo da je još šest tela izvučeno iz hotela, dok se za 17 nestalih osoba još traga.

Francuska agencija navela je tada da je povrđeno da je 12 osoba smrtno nastradalo nakon što se lavina obrušila na hotel „Rigopiano“ u planinama centralne Italije, prenosi AFP.

Italijanske vlasti, u međuvremenu, istražuju niz događaja koji su doveli da nesreće kako bi utvrdili da li je tragedija mogla da se spreči.

U petak su spasoci izvukli nekoliko preživelih iz ruševina hotela, koji su opisali kako su proveli stravičnih 48 sati zarobljeni u mraku i hladnoći ostataka hotela, jedući sneg kako bi utolili žeđ.

Lavina je pogodila hotel snagom ravnom onoj kojom bi 4.000 kamiona punom brzinom udarili u zgradu, navodi francuska agencija.

Lavina se pokrenula nekoliko sati nakon niza jakih potresa u toj oblasti, koja se prošle godine našla na udaru pogubnih zemljotresa i koja se hvata u koštac sa obilnim snežnim padavinama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.