U trendu

Broj slučajeva Kovid 19 u SAD dostigao 12 miliona

VAŠINGTON – Broj slučajeva Kovida-19 u Sjedinjenim Američkim Državama je dostigao 12 miliona, samo nekoliko dana pre praznika, Dana zahvalnosti, za koji su zdravstveni stručnjaci upozorili da bi mogao da dovede do povećanog širenja zaraze.

Epidemija je do sada odnela četvrt miliona života u Sjedinjenim Državama, više nego bilo kojoj drugoj zemlji sveta, a više od dvadeset američkih država je primorala da uvedu snažne nove restrikcije.

Prema podacima Rojtersa, tempo novih infekcija u SAD se ubrzao, a skoro milion novih slučajeva je zabeleženo samo u toku šest dana od dana kada je broj zaraženih dostigao 11 miliona. Prošlo je osam dana pre nego što se broj slučajeva poveća sa 10 na 11 miliona, i 10 dana dok se nije stiglo sa 9 na 10 miliona, prenosi Glas Amerike.

Zdravstveni zvaničnici upozorili su da bi zdravstveni sistem mogao da bude potpuno prenapregnut zbog talasa infekcija, ukoliko građani ne budu poštovali smernice u domenu javnog zdravlja, posebno one koje se odnose na preporuku da se ne putuje i izbegnu tradicionalna praznična porodična okupljanja da bi se proslavio Dan zahvalnosti.

Američki Centri za kontrolu bolesti objavili su „snažnu preporuku“ Amerikancima ove nedelje da se uzdrže od putovanja za Dan zahvalnosti.

„Uzenimreni smo zbog eksponencijalnog rasta broja slučajeva, hospitalizacija i smrtnih slučajeva“, rekao je novinarima zvaničnik CDC-a, Henri Volk.

Mnogi Amerikanci, po svemu sudeći, ne poštuju uputstvo u danima pre praznika. U petak, na Tviteru su se pojavili video snimci na kojima se vidi više od stotinu ljudi, koji nose maske, na gejtu aerodroma Skaj Harbor u Finiksu u Arizoni.

Očekuje se da će broj Amerikanaca koji će putovati avionom za ovaj praznik biti manji za 47,5% u odnosu na 2019, dok se očekuje da će broj onih koji putuju automobilom biti manji za svega 4 odsto, prema izveštaju koji je ranije ovog meseca objavila Američka automobilska asocijacija.

„Među onima koji ipak planiraju putovanje, većina će putovati kolima, što pruža fleksibilnost u izmeni planova do samog dana polaska“, saopštila je potpredsednica AAA Pola Tvidejl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.