U trendu

Broj zrtava na granici Maroka i Melilje porastao na 23

RABAT – Broj stradalih u pokušaju masovnog prelaska ograde koja razdvaja Maroko i špansku enklavu Melilja porastao je u subotu na 23, nakon što je pronađeno još pet tela, prenosi Rojters pozivajuci se na marokansku državnu televizijz.

Marokanske vlasti su saopštile da je do nesreće došlo kada je stampedo ljudi pokušao da se popne na gvozdenu ogradu, koja razdvaja Melilju i Maroko.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka saopštilo je ranije da je u incidentu koji je počeo u petak ujutru, 76 migranata povređeno, od kojih 13 teško, kao i 140 pripadnika marokanskih snaga bezbednosti, od kojih petorica teško, u pokusaju da zaustave prodor migranata.

Španske vlasti su saopštile da je u prekograničnom upadu povređeno 57 migranata i 49 španskih policajaca.

Više od 500 migranata počelo je da ulazi u Melilju, skačući preko krova graničnog prelaza nakon što su presekli ogradu, navodi se u saopštenju tamošnjeg predstavničkog tela španske vlade.

Većina je bila prisiljena da se vrati, ali je oko 130 muškaraca uspelo da stigne do enklave i „obrađeni“ su u njenom prihvatnom centru za imigrante, dodaje se u saopštenju.

Španski premijer Pedro Sančez odao je počast policajcima sa obe strane granice zbog borbe protiv dobro organizovanog, nasilnog napada za koji je sugerisao da su ga organizovale kriminalne grupe za trgovinu ljudima.

Afrički migranti već godinama pokušavaju da dođu do Evrope, tako što prelaze šest metara visoku ogradu oko Seute i Melilje, španskih enklava na severnoj obali Maroka, a oni koji uspeju da pređu ogradu smeštaju se u privremeni centar za migrante.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar