U trendu

Brojni pretresi prostorija novinara, sindikalaca i drugih aktivista u Belorusiji

Brojni pretresi sprovedeni su danas u prostorijama dvadesetak novinara, aktivista za odbranu ljudskih i sindikalnih prava u Belorusiji u okviru istrage o protestnom pokretu 2020. koji su vlasti ugušile.

U zemlji su mesecima održavaju demonstracije protiv ponovnog izbora predsednika Aleksandra Lukašenka u avgustu, uz optužbe o masovnim izbornim prevarama.

Beloruske vlasti uzvratile su masovnim pritvorima, policijskim nasiljem i hapšenjima ili odlaskom u izgnanstvo glavnih ličnosti protestnog pokreta.

Policija je danas sprovela novu seriju pretresa uperenih protiv 22 osobe medju kojima su predsednik Beloruskog udruženja novinara Andrej Bacunc, sindikalni zvaničnici i aktivisti za odbranu ljudskih prava, javio je centar Vjasna za odbranu ljudskih prava čije prostorije su takodje meta policijske akcije.

Prema Beloruskom istražnom komitetu, zaduženom za krivične istrage u zemlji, racije su sprovedene u okviru njihove istrage o finansiranju i organizaciji akcija koje „ozbiljno narušavaju javni red“.

Lukašenko je prošle nedelje rekao da je zaustavio „blickrig“ stranih sila i protivnika njegove vlade.

U represiji su obuhvaćene i brojne nevladine organizacije i mediji.

Prema Beloruskom udruženju novinara 477 novinara uhapšeno je prošle godine u zemlji, a protiv više njih se vodi krivična istraga.

Dve dopisnice televizije Belsat, sa sedištem u Poljskoj, čije sudjenje je počelo prošle nedelje i treba danas da se nastavi, mogu da dobiju tri godine zatvora zato što su, prema tvrdnjama vlasti, „ozbiljno narušile javni red“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.