U trendu

Bruka ruske televizije – objavili intervju sa pokojnom muzičkom zvezdom (foto)

Televizijski kanal ruskog Ministarstva odbrane Zvezda postao je predmet podsmeha pošto su na sajtu objavili intervju sa operskom pevačicom koja je preminula pre nekoliko godina.

Na sajtu se tvrdi da su razgovarali sa Elenom Obrazcovom na sahrani kontroverznog novinara Sergeja Dorenka tokom vikenda, izvestili su nezavisni ruski mediji.

Dorenko, koji je nekad bio pristalica, a zatim kritičar predsednika Putina, poginuo je prošle sedmice u udesu kada je pao sa motora u Moskvi.

Zvezda je u tom tekstu citirala Obrazcovu koja, navodno, kaže da je „beskompromisni novinar“, koji je „ili govorio istinu ili nije govorio uopšte“.

Ali, kao što su mnogi korisnici Tvitera ubrzo shvatili, operska diva je preminula još 2015.

Zvezda je prvo promenila priču – tako što je citate stavila u usta ćerke Elene Obrazcove, ali je onda potpuno skinula sa interneta, navodi nezavisni internet TV kanal Drozd.

Članak je nestao i iz keš memorije Gugla, ali su ga mnogi ljudi prethodno sačuvali.

U tekstu se navodi kako je intervju, navodno, napravljen na Trojekovskoje groblju u Moskvu, gde je Dorenko sahranjen 12. maja.

Kasnije su mediji preneli da je sahrana odložena, jer je ćerka pokojnog novinara tražila da se izvrše neki dodatni nalazi na telu njenog oca.

Zvezda je i ranije imala epitet proizvođača lažnih vesti, a skandal sa sahranom je samo dao novu priliku kritičarima da ih ismevaju na Tviteru.

„Mrtvi sahranjuju leševe. Ima tako puno simbolike poslednjih dana“, napisao je onlajn aktivista Saša Sotnik, verovatno aludirajući na pad predsednika Putina na hokeju.

Neki su u tome videli priliku da se obrate vlastima, posebno u kontekstu novog zakona koji zabranjuje lažne vesti.

„Vreme je da se primeni taj zakon. Hej, čekaj, pa on se ne odnosi na sve medije“, sarkastično je napisao jedan tviteraš.

Zvezda se bezrezervno izvinila zbog „netačnog izveštavanja“ i navela da će ispitati incident i sankcionisati odgovorne.

„TV kanal Zvezda se zvanično izvinjava… svima koji su možda doveli u pitanje istinitost izveštavanja“, navodi se u saopštenju.

(BBC na srpskom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar