U trendu

Budanov: Borbe u Ukrajini ne pomeraju se sa „mrtve tačke“

KIJEV – Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov izjavio je danas da borbe u Ukrajini trenutno stoje na „mrtvoj tački“, jer ni Ukrajina ni Rusija ne mogu da ostvare značajniji napredak.

„Situacija je jednostavno zapela“, rekao je Budanov u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC).

Budanov tvrdi da se Rusija „sada našla u potpuno slepoj ulici“ i da trpi vrlo značajne gubitke, kao i da veruje da je Kremlj odlučio da obavi još jednu mobilizaciju vojnih obveznika.

Ponovio je još još jednom da ukrajinskim snagama i dalje nedostaju resursi za napredak.

„Ne možemo da ih pobedimo u svim pravcima sveobuhvatno. Ne mogu ni oni. Veoma se radujemo novim zalihama oružja i dolasku naprednijeg oružja“, rekao je Budanov.

Ranije ovog meseca, posle niza ruskih vojnih neuspeha, ukrajinski zvaničnici su upozorili na mogućnost još jedne kopnene ofanzive moskovskih snaga iz Belorusije početkom iduće godine.

Međutim, Budanov je odbacio tu mogućnost.

„Za sada ne vidim nikakve znake priprema za invaziju na Kijev ili severne regione iz Belorusije“, kazao je on.

Intervju sa Budanovim održan je nekoliko dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin otputovao u prestonicu Belorusije Minsk, prvi put posle više od tri godine.

Putinova poseta podstakla je spekulacije da bi mogao da pokuša da ubedi predsednika Aleksandra Lukašenka, dugogodišnjeg saveznika, da pošalje beloruske trupe u Ukrajinu, navodi Bi-Bi-Si.

Budanov je izrazio uverenje da belorusko društvo neće podržati bilo kakvo dalje učešće u ratu i analitičari su doveli u pitanje nivo spremnosti njene vojske od 48.000 vojnika.

„Zato predsednik Lukašenko preduzima sve korake da spreči katastrofu za svoju zemlju“, rekao je on.

Takođe, Budanov je kazao da će se vazdušni udari na Ukrajinu verovatno nastaviti, ali i sugerisao da Rusija neće moći da održi nivo napada zbog, kako tvrdi, sve manje raketnih rezervi i nesposobnosti ruske industrije da ih popuni.

Rat je za sada možda u „ćorsokaku“, ali Budanov je uporan u tome da će Ukrajina na kraju vratiti svu teritoriju koja je sada pod okupacijom, uključujući Krim, poluostrvo koje je Rusija zauzela 2014. godine.

Njegova predviđanja su da će se Ukrajina vrati na granice iz 1991. godine, kada je proglašena nezavisnost nakon raspad Sovjetskog Saveza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar