U trendu

Budimpesta se nudi da bude mesto mirovnih pregovora

BRISEL – Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ponudio je da Budimpešta bude mesto mirovnih razgovora između Rusije i Ukrajine.

On je uživo na Fejsbuku u petak uveče rekao da se konsultovao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i Andrejem Jermakom, šefom kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, kako bi im ponudio Budimpeštu kao bezbedno mesto za pregovore, prenela je agencija MTI.

Sijarto je otkrio da nijedna od strana nije odbacila tu mogćnost.

Sa ovom ponudom, Budimepšta se nada da će moći da doprinese miru, jer je to interes Mađarske, istakao je Sijarto u Briselu, pre nego što je otputovao u Njujork na razgovore sa liderima Ujedinjenih nacija o konfliktu u Ukrajini.

On je ocenio da su vodeće svetske sile angažovale skoro sva diplomatska sredstva kako bi sprečile rat u Ukrajini, koja je sused Mađarske.

„Rat je najgori mogući scenario koji odnosi ljudske živote. Mađarska bi volela da vidi mir i kraj neprijateljstvima što pre je moguće. Jer, što pre se završi sukob, manje života će biti izgubljeno“, dodao je Sijarto.

Mađarski ministar je izjavio da su pregovori preduslov za vraćanje mira, a ranije ponuđena mesta za pregovore – Varšava i Minsk – nisu bili po meri sukobljenih strana.

„To je dovelo do toga da Mađarska ponudi da bude mesto održavanja mirnovih pregovora“, kazao je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar